16 januari – markt in Teguise, bezoekerscentrum NP Timanfaya, Playa Blanca en zoutpannen van Janubio

De dag begint nog redelijk zonnig maar het waait enorm hard. Volgens Weeronline windkracht 4-5 maar gedurende de dag lijkt het ons wel stormkracht: op sommige plaatsen was het zelfs moeilijk om staande te blijven in de wind. We bezoeken de populaire weekmarkt in Teguise: een soort braderie met stalletjes met van alles en nog wat. Groenten en fruit, kaas, sieraden, houtsnijwerk, leer, parfum, crêmes, enz. Heel erg druk: een lange rij voor de toegangscontrole (checken van de coronapas) maar op de markt zelf valt het mee. We zijn er al snel uitgekeken en rijden naar het zuiden van het eiland via het Nationaal Park Timanfaya. Hier bezoeken we het bezoekerscentrum (hebben we afgelopen donderdag niet gezien). Er is vandaag enorm veel stof / zand in de lucht waardoor we de zon vrijwel niet zien. Hoe verder we naar het zuiden rijden hoe slechter het zicht wordt. Aan de kust bij Playa Blanca is het zicht heel erg slecht. We rijden terug naar het hotel via de Salinas de Janubio (zoutpannen). Tineke gaat nog even zwemmen in het zwembad bij het hotel: het water is frisjes – door de harde wind en zonder zon koelt het snel af! Morgen wordt regen voorspeld – maar even afwachten wat het wordt. Hopelijk wordt de lucht dan wat schoner. De temperatuur was vandaag 18 – 19 graden.

Uien

Uien

Aardappelen

Druiven (het is nog winter!)

Steengroeve

Bezoekerscentrum NP

Vulkaanuitbarstingen in 1730 en 1736 op een oude tekening

Heel veel stof / zand in de lucht

Wilde golven bij Salinas de Janubio

Zoutpannen

Nog een steengroeve