Dag 7 – van Portree naar Kingussie

De foto’s staan weer op een aparte fotopagina, klik hier om te bekijken.

Het is vanmorgen wisselend bewolkt met zo nu en dan wat regen. Opnieuw een heerlijk ontbijt met prachtig uitzicht op het dorp Portree. Voor de tweede keer gaat het rookalarm af in de ontbijtzaal: een van de andere gasten laat de toast aanbranden (gisteren ook al!). @Tineke, Cor en Els: it wasn’t me this time!

Tegen negen uur rijden we weg richting Kingussie waar we vanavond slapen. De eerste stop is bij het Eilean Donan Castle. Een oud kasteel op een eilandje waar we vanaf een hoger gelegen uitkijkpunt mooi zicht op hebben.

Na een beker koffie/thee (met heet water uit een thermoskan) rijden we door naar het Urquhart Castle dat aan het Loch Ness ligt. De omgeving van het kasteel is onherkenbaar veranderd sinds we hier de laatste keer waren (meer dan 36 jaar geleden!). Vroeger kon je er zonder entree gewoon naar toe lopen, nu is alles afgesloten, staat er een groot bezoekerscentrum en kun je over deels gerestaureerde paden het kasteel bezoeken (uiteraard tegen een flinke entreeprijs!). Zonder entree kun je het kasteel niet zien liggen en kun je ook geen gebruik maken van het toilet dus gaan we naar binnen. We bekijken een leuke introductiefilm waarna de gordijnen open gaan en je het kasteel in de verte kunt zien liggen: heel leuk gedaan. Ook het bezoekerscentrum is mooi in de omgeving weggewerkt: compliment voor de architect!

Het kasteel zelf is een ruïne maar je kunt er goed door en overheen lopen. Na een uurtje hebben we het wel gezien en eten we een boterham op de parkeerplaats voordat we verder rijden.
De volgende stop is het slagveld van Culloden (klik hier voor een link naar de wiki over deze slag). Een indrukwekkend bezoekerscentrum en een groot open veld waar archeologisch onderzoek veel sporen van de slag heeft opgeleverd (het huidige veld is ca. 1/3 van de oorspronkelijke grootte – het moet een enorme strijd geweest zijn over moeilijk begaanbaar terrein). Indrukwekkend!

We rijden niet terug naar Inverness (zijn we op weg naar Culloden doorheen gereden) en besluiten om direct naar het Osprey hotel in Kingussie te rijden (wel via de wintersportplaats Aviemore – ook in de zomer is het hier druk!). Ook laten we de Cairngorms links liggen (dus niet naar het skigebied dat op zo’n 15 km afstand ligt).

We worden in het hotel hartelijkst verwelkomd door de eigenaar. Inchecken en naar het restaurant aan de overkant van de straat waar de hoteleigenaar – op ons verzoek – een tafel voor ons heeft gereserveerd. Een overheerlijke steakpie met applecrumble & custard als toetje, super lekker gegeten.

Na een avondwandeling, een paar spelletjes Skipbo en pesten, het schrijven van de blog en een paar glaasjes wijn wordt het weer bedtijd. Morgen terug naar Edinburgh via Pitlochrie. Tot morgen!