Dag 8 – van Kingussie naar Edinburgh

De dag begint met bewolking en regen. We ontbijten in het hotel met cornflakes, chocopops, toast en scrambled eggs. De eigenaren (man en vrouw) zijn heel blij dat ze weer toeristen kunnen ontvangen: ze hebben het hotel net voor de corona pandemie gekocht dus de afgelopen 2 jaar geen inkomsten (wel ondersteuning van de overheid).

Tassen inpakken en rijden naar de eerste tussenstop. Onderweg laag hangende bewolking en zo nu en dan wat regen.

De bedoeling was om de eerste tussenstop bij de waterval / stroomversnelling in de rivier de Tummel te maken maar helaas: niet kunnen vinden. We willen niet te veel tijd verliezen dus als alternatief zoeken we (in de regen) een koffietentje op waar we koffie / thee / chocolademelk drinken met heerlijke apple crumble en shortbread.

We rijden verder naar Edinburgh (over de Queensferry Crossing brug) waar we rond 1 uur aankomen bij de parkeergarage in het centrum van de stad waar we vorige week ook gestaan hebben. Hier scheiden onze wegen: Carina en Alise gaan shoppen en Aad gaat wandelen naar Dean Village. Onderweg kom je van alles tegen: kunstwerken, een Conan Doyle restaurant (schrijver van Sherlock Holmes) en ‘The Scotch Malt Whiskey Society’. Aanlokkelijk om naar binnen te gaan maar whiskey drinken midden op de dag lijkt me geen goed idee als je later ook nog moet rijden!

Dean Village is een leuk kleurrijk oud dorpje dat opgeslokt is door de grote stad Edinburgh.

Op de terugweg langs het riviertje ‘Water of Leith’ met de bedoeling om door Queen Street Gardens te lopen maar deze drie prachtige parken zijn afgesloten en alleen toegankelijk met een speciale toegangs(key)kaart. Heel bijzonder! Het weer klaart op en we krijgen de zon weer te zien bij een temperatuur van 22 graden, heerlijk!

Op Queen Street zit de Scottish National Portrait Gallery waar ik naar binnen loop (gratis entree). Een prachtig oud gebouw met een grote verscheidenheid aan schilderijen (zowel modern als oud), beelden en boeken. De moeite van het bezoek zeker waard!

Vlakbij de parkeergarage nog even de St. Mary’s kerk bekeken.


Carina en Alise zijn o.a. bij een aantal boekwinkels geweest, in een park met live optredens en bij het kasteel.

Onderweg naar het hotel gaan we eerst langs bij een grote TESCO supermarkt om wat specifieke Schotse producten in te slaan voor het thuisfront & familie: shortbread, Baxters game soup, Ambrosia Devon Custard, scones, pancakes, Walkers salt & vinegar chips, Hula Hoops, enz. Als ze dit lezen is het helaas geen verrassing meer……..

Tegen half zes zijn we bij het Leith Waterfront Holiday Inn Express Hotel (ander hotel dan een week geleden).

We gaan eten in een Italiaans restaurant ‘Zizzi’ in het Ocean Terminal shopping complex. Dit hele gebied (Leith) wordt grondig gerenoveerd en overal wordt gebouwd aan wegen en appartementencomplexen. Ook ligt het koninklijke jacht Britannia hier aangemeerd wat je tegen betaling kunt bezoeken. Na de gebruikelijk avondwandeling nog een paar spelletjes kaarten en de dagboeken bijwerken. De energie is nu wel op en we duiken moe maar voldaan in ons bed. De laatste nacht in het VK, morgen rijden naar Newcastle en inschepen voor de boottocht naar IJmuiden.