Jasper

3 graden vanmorgen dus de kachel maar weer aan voordat we gaan douchen en ontbijten. Na het ontbijt rijden we om 9 uur weg naar de Jasper Skytram (zo’n 5 km van de camping). Vanaf de camping kunnen we de kabelbaan en het eindstation al zien.

We hebben het eerste ritje van de dag omhoog dus om 10:06 naar boven. Max. 22 mensen in de gondel – bouwjaar van de Skytram is 1964 dus er zullen al heel veel mensen voor ons omhoog gegaan zijn. In 7,5 minuut zijn we boven op een hoogte van 2263 meter (zo’n 1000 meter boven het grondstation). In de schaduw is het flink koud maar de zon schijnt volop en zonder wind voelt het al gauw warm aan.

Er is een wandelpad van 1,2 km naar de top van Whistlers mountain: een flinke klim met een hoogteverschil van 200 meter (gemiddeld dus 17%). Tineke en Caroline lopen tot ongeveer halverwege maar Cees en Aad gaan helemaal door naar de top! Een flinke inspanning op deze hoogte maar enorm de moeite waard. Het is vandaag prachtig zonnig en super helder weer dus ideaal voor deze wandeling. Een fantastisch uitzicht over de bergen om ons heen (inclusief Mt. Robson – met 3954 meter het hoogste punt van de Canadese Rocky Mountains) en beneden het dorp Jasper en de Athabaska rivier.

Voordat we met de kabelbaan weer naar beneden gaan nog een kop koffie in het restaurant met een mooi uitzicht op de gondel die ons naar beneden zal brengen.

In Jasper een uitgebreide warme lunch zodat we vanavond bij de camper aan een kop soep genoeg hebben.

Jasper heeft een enorm groot rangeerterrein voor de gigantisch lange treinen die we zien komen en zien gaan: containers, stenen, tankwagons met ruwe olie (uit de teerzanden?) en hout. Heel indrukwekkend om deze treinen voorbij te zien komen.

We wandelen door Jasper: heel veel restaurantjes en winkeltjes. Het is het hele jaar door een vakantiedorp want in de winter kun je in deze omgeving ook skiën.

Nog een lekker ijsje en wat boodschappen (lang in de rij op zondagmiddag – ook hier personeelsgebrek?) en terug naar de camper voor een kop thee / biertje. We wandelen vanaf de camping nog even naar de rivier maar door de hoge oevers is daar weinig (wild) te zien.

Met een kop soep als avondeten, een kop koffie en een spelletje Mahjong besluiten we weer een fantastisch mooie dag in de Rocky Mountains, top!