Van Historic Hat Creek Ranch naar Whistler

Het gras is vanmorgen weer bevroren maar naar ons gevoel was het niet zo koud als de afgelopen nachten. Een heerlijk warme douche in het douchegebouw van de camping en – zoals elke morgen – ontbijten in de camper van Aad en Tineke. We vertrekken om kwart over tien richting Whistler. De eerste stop is al na zo’n 27 km bij Marble Canyon Provincial Park waar meerdere meren achterelkaar liggen. Het waait hier flink dus schuimkopjes op het water!

We rijden over de prachtige Highway 99 – ook wel genoemd de Sea to Sky Highway (of Squamish highway of Whistler Highway). Enorm hoge bergen en diepe dalen. Hier en daar langs de rivier wat vlakkere gebieden waar dan wat huisjes staan met een stukje grond (bruin of groen afhankelijk of er geïrrigeerd wordt of niet). Soms wat koeien of paarden of een verzameling oude auto’s.

De Fraser rivier stroomt hier door een diep uitgesleten kloof.

Net voor het dorp Lillooet is een uitkijkpunt op het dorp en de Fraser rivier. Adembenemend mooi!

Op advies van iemand die op dit punt z’n lunch zat te eten rijden we het dorp Lillooet in omdat daar een bakker zit die heerlijk brood verkoopt (zal dan ook wel lekkere koffie hebben!). Een leuk dorp met een rijke geschiedenis. De taal van de natives is echter onuitspreekbaar.

Na de heerlijke koffie met een blauwe bessen & kaneel broodje (en een volkoren brood om mee te nemen) rijden we verder richting Whistler. Net voorbij Lillooet schieten er twee reeën de weg over!

Bij de volgende stop – net voorbij een stuwdam met powerstation – hebben we een prachtig uitzicht over het Seton (stuw)meer.

Weer iets verder twee enerverende momenten: een beginnende bosbrand vlak langs de weg (gelukkig kunnen we er langs rijden – geen idee hoe het zich verder ontwikkeld heeft) en opnieuw een overstekende zwarte beer!

Van schrik en emoties (brand & beer) krijgt Tineke ineens enorme buikkrampen en moeten we een noodstop maken voor toiletbezoek en wat rust. Gelukkig gaat het na een poosje al snel weer beter en kunnen we gewoon doorrijden naar een volgende stop bij het Duffey meer waar een enorme hoeveelheid boomstammen zich heeft verzameld aan het eind van het meer. Hier vandaan kunnen we ook al de sneeuw op de hoge bergen van de Coastal Mountain Range zien.

Op het laatste stuk naar Whistler zien we enorm veel hoogspanningsleidingen: waarschijnlijk liggen hier meerdere stuwdammen met powerstations die de stroom naar de kust (Vancouver) afvoeren.

Highway 99 kent hoge bergpassen en lage dalen: het hoogste punt ligt op ca. 1150 meter en het laagste punt op zo’n 200 meter. Door de enorm bochtige weg en de hoogteverschillen (continue omhoog of omlaag) is het best wel inspannend rijden. Absoluut geen mogelijkheid om de aandacht te laten verslappen want dan heb je een probleem!

Net voordat we omhoog gaan naar Whistler (dat op zo’n 640 meter hoogte ligt) komen we voorbij een grote winery: de druivenbomen staan er goed bij! Tevens een waarschuwing voor grizzly beren die veel groter en gevaarlijker zijn dan de zwarte beren die we gezien hebben.

Aan het eind van de middag komen we in Whistler aan. Eerst tanken, dan inchecken in het Riverside Camping & RV Resort, happy hour (met thee en koffie) gevolgd door een heerlijk diner in het Thaise restaurant op de camping.

Onder het genot van een kop koffie nog een spelletje klaverjassen (inclusief een snelle opfriscursus voor Cees en Caroline) en op tijd naar bed na een prachtige, enerverende en vermoeiende dag. Qua kilometers niet zo veel gereden (ruim 200 km) maar wel weer veel beleefd!