Van Nanaimo naar Ucluelet

Na het ontbijt met de standaard heerlijke fruitsalade van Tineke rijden we om kwart voor tien weg richting Ucluelet dat aan de Westkust van Vancouver eiland ligt (zo’n 168 km rijden).

De eerste stop onderweg is op zo’n 50 km bij een spiegelglad meertje met een perfecte reflectie van de bergen in het water.

Na een paar kilometer komen we bij de Cathedral Grove – een park met enorm oude hoge Douglas dennenbomen. Het duurt even voor we een parkeerplekje gevonden hebben – we moeten wachten tot er iemand vertrekt en een plaats achterlaat die groot genoeg is voor de camper. Een prachtig park met uitstekende wandelpaden en toiletten (die zijn trouwens overal enorm goed geregeld en onderhouden, een compliment voor de Canadese toeristen voorzieningen!).

In Port Alberni stoppen we voor de lunch met koffie en een wrap bij Tim Hortons. Aangezien het alleen een drive-thru is moeten we de lunch gebruiken op de parkeerplaats (maar wel lekker in de schaduw van de camper – het is 24 graden en volle zon!).

Verderop richting Ucluelet nog een stop bij een waterval. Er staat echter niet veel water in de rivier: het is kurkdroog op Vancouver eiland – heel veel loofbomen hebben last van de droogte en laten de bruin verdorde bladeren al vallen. De bevolking smacht naar regen!

Een eindje voor Ucluelet zijn wegwerkzaamheden. Over een lengte van een aantal kilometers is slechts 1 rijstrook beschikbaar en moeten we even wachten. Voor ons valt het mee maar als we voorbij de wegwerkzaamheden komen staat er een enorme file voor auto’s die de andere kant op willen. Om half vier komen we op de camping aan: Surf Junction Campground.

Volgens de beschrijving van Doets zou het een topcamping moeten zijn maar we krijgen een andere indruk. De man bij het inchecken (surf hippie met lange haren) draait ongeïnteresseerd z’n standaard verhaal af en we krijgen een campingplaats op het achterste veld aangewezen (een kilometer van de receptie). Wel een volledige hook-up maar geen internet bij de kampeerplaats (hiervoor moeten we naar het toiletgebouw).

We bellen Jamie’s Whalestation in Ucluelet om de boottocht morgen (walvissen spotten) te bevestigen. Waivers on-line invullen dat na nogmaals bellen eindelijk lukt. Na een kop koffie / thee rijden we met 1 camper naar de kust van het schiereiland. We hadden ons dit heel anders voorgesteld. De kuststrook is volledig begroeid met bos en overal zie je (grote) huizen tussen de bomen staan. We parkeren op twee verschillende plaatsen om langs het kustpad met uitkijkpunten te wandelen. Echter: waar de mensen surfen zien we niet (heel veel auto’s die we vandaag tegenkwamen hebben 1 of meerdere surfplanken aan boord dus er moet hier veel gesurfd worden). Morgen maar verder onderzoeken.

Op de terugweg landen we aan bij een restaurantje in het dorp: Cedar Grill waar we heerlijk gegeten hebben. Terug naar de camping in het bijna donker. Met koffie en een spelletje sluiten we de dag af. Was weer mooi!