De laatste volle dag in Canada / Vancouver

Vannacht heerlijk geslapen in een groot bed. De herrie van het verkeer in de stad is erg meegevallen. Aangezien het kraanwater hier niet lekker is (chloor smaak en reuk) loopt Aad even naar de buurtsuper voor een tray met flesjes water (12 x 1/2 liter – hopelijk genoeg voor de komende 1,5 dag). Caroline voelt zich vandaag niet lekker en moet helaas verstek laten gaan bij het ontbijt en de dagtocht. De rest geniet van een heerlijk full Canadian breakfast (eieren, bacon, gebakken aardappelen en toast) of continental breakfast met een extra ei. Voor Caroline wordt goed gezorgd met een take-away ontbijt op de kamer.

Na het ontbijt gaan we met z’n drieën eerst naar ‘Fly over Canada’. Een 4/5 D film waarbij je als het ware virtueel over Canada vliegt. De film wordt opgeleukt met een heks en andere halloween attributen. Deze bioscoop is in Canada Place en vlakbij de cruise terminal waar ook de Koningsdam van de Holland Amerika Line ligt.

We hadden er meer van verwacht: veel poespas eromheen met heks en halloween en minder dan 10 minuten werkelijke film (waarin ook essentiële onderdelen van Canada zijn vergeten: geen beer, eland, elk of roofvogel gezien!). Na de film lopen we eerst naar de stoomklok: een door stoom aangedreven klok uit 1977 die elk kwartier een deuntje van de Big Ben speelt.

De klok staat in de wijk Gastown. Deze wijk is ooit begonnen als een taveerne die door John ‘Gassy Jack’ Deighton werd geopend. Er stond een standbeeld van Gassy Jack in de wijk maar deze is verwijderd omdat hij in 1870 met een 12-jaar oud native meisje is getrouwd. Canada heeft klaarblijkelijk besloten om standbeelden die kolonialistisch en/of racistisch zijn (of anderszins aanstootgevend) te verwijderen. Verder naar Chinatown voor de lunch. Chinatown bestond al voordat Vancouver gesticht werd en is de grootste van Canada. Veel oude gebouwen en onderweg van de haven naar Chinatown zien we ook heel veel zwervers, daklozen, verslaafden, enz. Geen prettige omgeving om te lopen. De lunch echter is heerlijk: een grote kom beef noodle soep, top!

Na de lunch wandelen naar het Harbour Centre waar een uitkijkpunt is (Vancouver Lookout) over de hele stad (147 meter hoog). Het is vandaag opnieuw prachtig weer dus hebben we een heel mooi uitzicht over de stad en de haven.

Het laatste bezoek vandaag is aan het Stanley Park, aan de andere kant van het schiereiland. Het is te ver om te lopen dus nemen we een taxi die door een hotel in de buurt wordt geregeld (de meeste mensen zijn hier heel behulpzaam en vriendelijk). Onderweg naar Stanley Park komen we in een demonstratie terecht. Duizenden mensen vormen een menselijke keten door een groot gedeelte van de stad in solidariteit met de moedige vrouwen en mannen in Iran die protesteren tegen onderdrukking / voor vrijheid van meningsuiting.

In het Stanley Park bekijken we de totem palen die een gedeelte van de geschiedenis vertellen van de eerste inwoners van Canada. Het park is bijzonder populair – fietsen, wandelen, skaten, picknicken, enz. Vanaf Stanley Park heb je ook een mooi uitzicht op het drukbebouwde centrum.

Het regelen van een taxi om terug te gaan naar het hotel blijkt heel lastig. Met de Nederlandse telefoon kun je klaarblijkelijk geen taxi nummers bellen (gratis nummers?) dus laten we een andere taxi chauffeur (die al een vrachtje heeft) een nieuwe bestellen. Deze komt echter niet opdagen en na een half uurtje wachten besluiten we dan maar te gaan lopen. Bij de grote verkeersweg richting stad nemen we de bus (de chauffeur laat ons zo doorlopen naar achteren zonder dat we hoeven te betalen). Dan nog een kleine kilometer lopen vanaf de bushalte naar het hotel: we hebben onze beweging vandaag wel gehad (totaal zo’n 12 km gelopen). We nemen een koffie van Tim Hortons mee naar de kamer. Even bijkomen en om 7 uur diner. Caroline is intussen ook weer redelijk opgeknapt en vergezelt ons gelukkig weer bij het diner. Nog een spelletje en het laatste restje port en dan naar bed. Weer een mooie maar heel vermoeiende dag!