Mahjong

De volgende algemene informatie is afkomstig van Wikipedia (klik hier om te lezen):

Mahjong is een gezelschapsspel. Het komt van het Standaardmandarijnse woord Majiang (麻将), in het Standaardkantonees wordt het spel Màa Chuk (麻雀) genoemd.

Bijna elke volwassen Chinees speelt mahjong. Ook in Japan, Korea, de Filipijnen en Taiwan wordt mahjong gespeeld, evenals – maar in veel mindere mate – de westerse wereld. De regels kunnen van plaats tot plaats variëren.

In Nederland bestaat sinds 2004 de Nederlandse Mahjong Bond, die betrokken is bij de organisatie van tal van toernooien. Van oudsher werden daarbij de Nederlandse Toernooi Spelregels aangehouden; evenals de regels van De Rode Draak, een variant op de klassieke Chinese regels. Maar de laatste jaren zijn vooral de moderne Chinese en Japanse varianten sterk in opmars, zoals Hongkongmahjong, riichimahjong en de nieuwe Internationale Regels, ook wel “Chinees Officieel” genoemd. In Suriname is de lokale variant matjok zeer populair.

Wij hebben Mahjong leren spelen in Oman waar het zeer regelmatig gespeeld werd door Shell expatriates. Als Mahjong vriendengroep hebben we onze eigen ‘Mahjong standaard’ geïntroduceerd voor de spelregels, de puntentelling en de bijzondere handen. Klik hier om een kopie hiervan te downloaden.

Via het bovenstaande dropdown menu kun je de uitslagen en standen van onze verschillende mahjong activiteiten bekijken.